Lidé.czLidé.cz
Vyhledat
Osobní menu
Seznam.cz
Hlavní menu
  • Hlavní stránka
  • Koho možná znáte
  • Můj profil
    • Sledující a sledovaní
  • Nastavení a soukromí
    • Soukromí
    • Upozornění
  • Nápověda
  • O Lidé.cz
Lidé logo
Úvodní stránka
Koho možná znáte
O Lidé.cz
Diskuze k článku na Médium.cz: Viktorka z Babičky zemřela ve stáří jako žebračka. Syna Jana porodila až ve 42 letech
Vše 28Moje komentáře

O čem nejvíce diskutují Lidé.cz

Andrej Babiš a jeho po­li­tic­ké kon­tro­ver­ze
40%
Fi­nan­co­vá­ní a ne­zá­vis­lost ve­řej­no­práv­ních médií
16%
Po­li­tic­ká situace a kritika lidovců
16%
Nákup a využití dronů v Česku
11%
Doprava a in­frastruk­tu­ra v Praze
10%
His­to­ric­ké vy­rov­ná­ní a zve­řej­ně­ní databází
7%
Nejvíce komentované články
+83%
Gólman se nesmířil s vyloučením a protihráči dal pěstí. Přišel o rozum, čílil se kouč soupeře
Sport.cz
+19%
Poslanec Rajchl ve sporu s advokátem neuspěl
Novinky.cz
+41%
„Za všechno můžou ženy.“ Hrozba pro vaše syny? Manosféra plíživě deformuje pohled kluků na svět
Marianne
+66%
Kocáb se v televizi tvrdě pustil do Turka kvůli parazitům: To je dno a žumpa. Ať už jde do háje
zivotvcesku.cz
+15%
Podívejte se, kde mohou vyrůst větrníky. Stát ukázal mapu
Seznam Zprávy
+36%
Stát slíbil, že zaplatí plavání, nestalo se. „Nefér,“ zní ze škol a obcí
Seznam Zprávy
-33%
Čechovi na Slovensku našli v autě 823 gramů konopí, dostal 10 let v nejtěžším vězení
Novinky.cz
+14%
Šéfka jihočeské agrární komory popsala megavepřín v Číně. Ve 26 patrech tam odchovají přes milion prasat
Novinky.cz
+48%
Zloději objevili slabinu Scan & Go v obchodech. Přibývá případů, které řeší i policie
Kupi
+29%
Nejlepší elektrokombi současnosti? Audi A6 Avant e-tron je bateriový premiant s dlouhým dojezdem a špičkovou technikou
Garáž.cz
Koho možná znáte
Objevujte další lidi
Kariéra•Nápověda•Nastavení notifikací•••O Seznamu•Ochrana údajů•Reklama•Smluvní podmínky•DSA•Vývojáři
Copyright © 1996–2026, Seznam.cz, a.s.
Koho možná znáte
Lucie Stuchlíková
Lucie Stuchlíková
485 sledujících
Tomáš Urban
Tomáš Urban
484 sledujících
Kamil Fila
Kamil Fila
42 sledujících
Viktor Náprstek
Viktor Náprstek
475 sledujících
Marcela Marková
Marcela Marková
Včera

Myslím, že to, že na něco nejsou důkazy/ záznamy, ještě neznamená, že se to nestalo. Ostatně tehdy se zaznamenávalo narození dítěte, když ho matka přišla nahlásit, klidně třeba i půl roku po narození. Pokud Viktorka nežila lidem na očích, klidně mohla porodit dítě mnohem dříve než ve 42 letech a mohlo zemřít. Ostatně já z Babičky nepochopila, že by Viktorka své dítě utopila, ale že jí zemřelo/ narodilo se mrtvé a ona ho "pohřbila" do vody. Stejně tak jsem...

5
75
Kateřina Riedlová
Kateřina Riedlová
Včera
Marcela Marková

Uvažujete nepochybně správně.

36
Alena Veselá
Alena Veselá
Před 2 dny

Moc a moc hezké

11
Václav Pospíšil
Václav Pospíšil
Včera

Pokud si pamatuji své návštěvy Ratibořic

Tak malý pomníček Viktorky je nad Ratibořicemi

v ovocném sadu , ale byl jsem tam už před 50 ti

lety .V

1
2
Irena Christovová
Irena Christovová
Včera
Václav Pospíšil

Hrob má v Červeném Kostelci.

To už pan autor jaksi nedopátral.

1
6
Lucie Saxová
Lucie Saxová
Před 22 hodinami

Jde o román a nikoliv o dokument. Příběh Viktorky je pro ten román zásadní z pohledu toho, že jde o jeden ze stále obdobných příběhů o lásce. Marie Magdalena Čudová (románová babička) odešla z domova za vojákem Jiřim Novotným, následovala ho na různá bojiště, porodila 9 dětí a po jeho propuštění z armády spolu žili až do jeho smrti na tuberkulózu v Kladsku. Pak s houfem dětí vandrovala po světě a velmi obtížně jim zajišťovala obživu. Viktorka také odešla...

1
2
Petra Čejková
Petra Čejková
Před 11 hodinami
Lucie Saxová

Ten mládenec, kterého berou na vojnu, se v románu i ve všech filmových zpracováních jmenuje Jakub Míla.

3
Martina Bittnerová
Martina Bittnerová
Včera

Milý autore, nic ve zlém, když už mě uvádíte jako jeden ze zdrojů (tedy konkrétně mou knihu Andělem nikdo z nás není), tak bych ráda podotkla, že v žádném případě nejsem tak spekulativní, jak vyzněl váš text, naopak jsem se v knize snažila spoustu věcí najít a poctivě si ověřit. Takže není třeba žádná pravda, že by Viktorka spala celý rok v nějaké jeskyňce atd.... Bohužel opakujete mýty...

Za druhé je mi líto, ale s článkem vám podle některých slov, které používá...

22
Milan Vaclík
Milan Vaclík
Včera

Z mého hlediska trochu blábly vygenerované AI.Příběh Viktorky,kterou se asi B.N.nechala inspirovat,je zdokumentován.Hrob má myslím, v Červeném Kostelci.

5
Renáta Sladká
Renáta Sladká
Včera

Ale to o Viktorii Židové už snad vyvrátil Ivanov. Nebo se mýlím?

5
Radek Voříšek
Radek Voříšek
Před 14 hodinami

Pro někoho je Viktorka postava vedlejší až nepatřičná,

pro někoho je Švejk komedie ..

Jak je to s tím házením perel?

1
Kateřina Riedlová
Kateřina Riedlová
Včera

Postava Viktorky naopak do děje knihy zapadá. A ať už to bylo jakkoliv, je to postava silná, dokresluje život lidí na vesnici. Literární historik Miroslav Ivanov zpochybnil totožnost literární Viktorky s Viktorií Židovou. Hodně podkladů mu poskytl prapotomek Boženy Němcové, lékař, který v tomto směru také bádal a hledal a shromažďoval fakta. Božena Němcová nepsala kroniku, ale vytvořila dokonalé literární ztvárnění doby svého dětství a dospívání.

28
Alena Kopáčková
Alena Kopáčková
Včera

Viktorčin hrob je v Červeném Kostelci v zahradě Domku Boženy Němcové naproti kostelu.

14
Jaroslav Vrba
Jaroslav Vrba
Včera

Znám jednu ženu a ta vypadá přesně jako herečka, co Viktorku hrála. Vždy když jí vidím - vidím Viktorku...!

1
2
Ingrid Lásková
Ingrid Lásková
Před 18 hodinami
Jaroslav Vrba

Která herečka? Anna Válcová-Brabcová (1921), Jiřina Štěpničková (1940) nebo Libuše Geprtová (1971).

1
Jindrich Parik
Jindrich Parik
Včera

Tohle vám nejde, zkuste kasu v Lídku, furt berou

1
17
Iva Brezinová
Iva Brezinová
Včera
Jindrich Parik

Kasu v Lídku bych zkusila, kde to, prosím, je??

Taky vám to nějak nejde😁😁😁

9