Jde o román a nikoliv o dokument. Příběh Viktorky je pro ten román zásadní z pohledu toho, že jde o jeden ze stále obdobných příběhů o lásce. Marie Magdalena Čudová (románová babička) odešla z domova za vojákem Jiřim Novotným, následovala ho na různá bojiště, porodila 9 dětí a po jeho propuštění z armády spolu žili až do jeho smrti na tuberkulózu v Kladsku. Pak s houfem dětí vandrovala po světě a velmi obtížně jim zajišťovala obživu. Viktorka také odešla...
Milý autore, nic ve zlém, když už mě uvádíte jako jeden ze zdrojů (tedy konkrétně mou knihu Andělem nikdo z nás není), tak bych ráda podotkla, že v žádném případě nejsem tak spekulativní, jak vyzněl váš text, naopak jsem se v knize snažila spoustu věcí najít a poctivě si ověřit. Takže není třeba žádná pravda, že by Viktorka spala celý rok v nějaké jeskyňce atd.... Bohužel opakujete mýty...
Za druhé je mi líto, ale s článkem vám podle některých slov, které používá...
Postava Viktorky naopak do děje knihy zapadá. A ať už to bylo jakkoliv, je to postava silná, dokresluje život lidí na vesnici. Literární historik Miroslav Ivanov zpochybnil totožnost literární Viktorky s Viktorií Židovou. Hodně podkladů mu poskytl prapotomek Boženy Němcové, lékař, který v tomto směru také bádal a hledal a shromažďoval fakta. Božena Němcová nepsala kroniku, ale vytvořila dokonalé literární ztvárnění doby svého dětství a dospívání.
Myslím, že to, že na něco nejsou důkazy/ záznamy, ještě neznamená, že se to nestalo. Ostatně tehdy se zaznamenávalo narození dítěte, když ho matka přišla nahlásit, klidně třeba i půl roku po narození. Pokud Viktorka nežila lidem na očích, klidně mohla porodit dítě mnohem dříve než ve 42 letech a mohlo zemřít. Ostatně já z Babičky nepochopila, že by Viktorka své dítě utopila, ale že jí zemřelo/ narodilo se mrtvé a ona ho "pohřbila" do vody. Stejně tak jsem...
75