Chlebíčky miluji do dneska. Pomazánky jsme dělali doma, nebylo nad vajíčkovou, tu jsem jako dite měla nejradši. A chlebíčky, ktere dělal můj děda, neumí vůbec nikdo. Dnešní chlebíčky jsou sice načančane, ale chybí ta chuť všeho možného. Kdo neochutnal, nepochopí.

Já nevidím rozdíl v chuti v době socialismu a dnes. Možná, že si někdo myslí, že chuť u člověka se mění podle politického zřízení. Je jisté, že vývojem doby s novými možnostmi, se mění i gastronomie.
Tak takhle chudé chlebíčky, jako jsou na obrázku, jsme doma nikdy neměli. Já miluji sýrové chlebíčky - veka s budapešťskou pomazánkou, na to plátky eidamu, na to kousky jiných sýrů, rajče, okurka, trochu majolky a posypat sl. paprikou. A takhle mi je dělala babičky i za socialismu a dělám je i já. Jo a strčte si někam ten margarin. Nikdy jsme ho doma neměli a to jsem ročník 1960, vždy jen máslo.
Já ročník 83 a podle tady toho článku si připadám tak na 80let! Nikdy jsem nepřišel na chuť těm hnusným suchým kanapkám a těm patlovýtvorům dnešních kateringů... Nejlepší je stará dobrá česneková pomazánka apod. A když si to udělám na prase, narvu na to sušený rajčata a pršut. Jinak třená niva a šunková pěna je super pořád! ... prej z dob socialismu...
Vždycky už jako malej kluk byly chlebíčky s vlašákem doma dělaným. Šunka majonéza vajíčko vel. L, okurek kapie a nechyběly ani jednohubky česnek. pomazánka, sýr rohlík, klobáska a kousek kapie. Už to o vánocích 60 roků. Jen občas jsem musel vystát frontu na mandošky a pomeranče.
Dnešní chlebíčky je to ubohost. Bez vlašáku, plátek šunky 1/4vajíčko vel. M, okurek, kousek papriky.
Asi jsem žila v jine retro totalitě. Je fakt ze prodejna zlaty kriz na Jungmannově náměstí byla velmi slušně zásobená. V Maji byl taky dobry vyber.
Jsem už skoro senior, když čtu takové články moc nechápu že jsem socialismus vůbec přežil.Sice nebyl takový výběr a sortiment jako dnes ale dělat pomazánky z nějakých zbytků ve špajzu jsme opravdu nemuseli.
Veky byly běžně dostupné, stejně jako šunka, máslo, vejce a spousta dalších ingrediencí k výrobě chlebíčků.Podobne jako krabí tyčinky (které tedy kolem kraba jen prošli), ruské šproty,sardinky, niva a spoustu dalších ingrediencí na výrobu pomazánek.
Jako...
Nevím proč sem přidáváte - za socialismu -, když ty pomazánky se dělají dodnes , ba s obměnami. Nějaké škatulkování pomazánek nemá smysl, dělají se dle chuti, nápadu či co zrovna máme doma.
Mňam, jó to byly časy.
Za socialismu se dělaly pomazánky, o kterých se nám může jen snít. Kvalita potřebných potravin byla na vysoké úrovni.
Novota je pouze to, např, že se každý měsíc u nás srazí 3-4 vlaky.
Takovou nesmyslnou slátaninu mohl napat jedině někdo, kdo ty nenávratné časy nepamtuje, kdo tehdejší dobroty nikdy neochutnal. Ale zaplaceno dostal za to, aby socialistické stravování hanil a snad příště nepíše jak nyní v mekáčích apodobných nechutných stravovacích podnicích jíme ta správná jídla.
Já se nestačím divit, jak se tato přispěvatelka vyzná. Nebo alespoň si to myslí. Ale třeba v naší rodině jsme na štědrý den, a už vůbec ne na štědrý večer, chlebíčky nikdy nepřipravovali. Kapr, salát, vánočka, vánoční pečivo, to ano. Ale chlebíčky?