Kapr byla super ryba dřív, když to byla jediná relativně snadno dostupná ryba.
V dnešní době jsou mnohem lepší rybí alternativy, co nechutnají po bahně.
Nakonec i ten kapr přišel jako tradice poměrně nedávno. Hlavně ten smažený.

U mě tradice kapra zmizela v mých čtyřech letech, když můj táta, který byl absolutně manuálně neschopný, šel vraždit kapra do vany. Jelikož mu klouzal, tak ho sekáčkem a nožem postupně sekal a bodal, vana plná krve, kapr stále ještě naživu. Když mě ho máma naservírovala na talíř, já ho odmítla jíst, máma mě už v tak vyhrocené situaci seřezala a zavřela do té koupelny, kde před chvílí položil život ten kapr, navíc tam byl lázeňský kotel,kterého jsem se bála...
Ryby mám rád, ale kapr mi prostě nechutná a to nepatřím k mladým🫠🫠🫠
...Mladí ztrácí zájem o Vánočního kapra a tradice mizí....
Spousty našich tradic, zvků a mluvy mizí!!!! Všude slyšíme jen to přitroublé a stupidní, vole, vole, vole, to nám jde nejlíp!!!
Mlaďasové hltají jen amerikanismus, kterým je zamořeno 90% kanálu televize! Mnohým mladým Česká republika, rodná zem, nic neříká a klidně ji zaprodají!!!
Všechno v téhle zemi jde do haj.lu, každá dobrá věc je pošpiněná a zesměšněna a zlo se dobru, už dlouhé roky chechtá do očí!!!
Kapr je ve světě obecně považován za plevelnou rybu. Ať již v Austrálii, nebo v Africe. Tam jsou kapři přemnoženi a nikdo je nejí. To jen u nás se udržuje tradice.
Nicméně - za jistých okolností je kapr jedlý i chutný, ale je spousta druhů ryb, které jsou podstatně jedlejší -jen namátkou - candát, štika, lín, sumec, okoun. V podstatě jsou vždy chutnější dravé ryby oproti kaprovi.
Ä z mořských ryb ? Losos z klecových chovů není k jídlu. Je to nechutný umělý s...
Kapra, až na pár výjimek jenom na Vánoce, ale fakt si ho užívám. Včetně polívky. To nemá chybu!!!
Než jsem poznal filetování, tak jsem kapra jsem nemusel. Teď už ho jím bez zábran a strachu, že skončím na pohotovosti ORL.
Kapr není dobrá ryba. A když jdeš k řece všechno co chytíš má několik cm přes míru, takže žádný úlovek. Jen samé přestárlé ryby, které si nesmíš vzít. Povolenka stojí majlant a rybářské revíry nejsou zarybňované jak se všude dušují.....
Tak ono to taková tradice není... Kapr se masově k Vánocům začal dělat až za první Republiky...
Ono to cenou to taky jde dost naproti... Kapr stojí 140 Kč/kg. 20 až 30% po vykuchání/vykrvení jde pryč. K tomu hlava, ploutve atd.
Losos v akci stojí 299 Kč/kg... A je to čistý filet...
Nedávno jsem četl zajímavou studii, že devět z deseti kaprů doporučuje na štědrovečerní tabuli lososa 🙂 Já si dal kapra jednou za deset let, abych udělal radost mamce, která se s tím piplala. Jinak mi to nechutná ani trochu, řízek to jistí.
1kg kapra 135 Kč takže 3,5 kg kapra vyjde na 472 Kč. A pokud chceme základní úpravu tj.omráčení,vykrvení,kuchání,zbavení šupin,zbavení ploutví,uříznutí hlavy,vyndání žáber = 230 Kč. Takže dohromady 702 Kč.
A pokud chceme filety bez kůže tak k základní úpravě 230 Kč připočítáme stahovaní(200,-),vyříznutí páteře(100,-),filetovaní (200,-) což je dohromady 730 Kč.Čerpáno z tisku.
To si radši koupím krkovici na řízky,vinné klobásy a balíček mražených filetů.A má...
Dříve se jedl kapr a přes to vlak nejel.Dneska skoro každého mladého když se zeptáte tak vám řekne že na svátky si dávají řízky. Je to tím že se bojí kostí.No jo,dnešní mladí mají strach ze všeho.